02 I Garaget / The garage

Diffspärren fastnar?

2008-04-08 21:36 #0 av: Bodabon

Hur gör jag när diffspärren fastnar och inte vill lossna?
Måste jag in i lådan och försöka ta loss den eller finns det nått annat jag kan göra?

Anmäl
2008-05-30 20:06 #1 av: JohnA

Fått låss spärren sedan inlägget skrevs? Är det vid körning den fastnar ibland eller har den fastnat en gång för alla? Minns inte hur fördelningslådan ser ut inuti (var nästan tio år sedan jag körde Niva) men diffspärren borde vara en väldigt enkel del i konstruktionen.

Då och så kan spärren dumma sig vid körning och i synnerhet då om man har olika slitna hjul fram och bak då det sätter diffen under konstant spänning sedan den låsts. Detta är så klart inte bra för nivans klena transmission. Om detta hänt hjälper det att under mjuk körning svänga växelvis åt endera hållet medan man drar i spaken. Ännu effektivare är att backa en bit så att spänningen släpper. Att köra en permanent 4x4 som Niva på olika däck fram och bak är elakt mot prylarna oavsett om man har diffspärre i eller ej. På asfalt kan även olika slitna däck av samma typ låsa spärren ganska hårt.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.